Sunday, 8 July 2012

nyum ! nyum!



Assalamualaikum. Haii semua ! 
Harini bosan tak tahu nak buat apa. So, nak tau apa yang aku buat harini tak???haha ! ni la die hasilnye  bile bosan tak tau nak buat ape petang2 nie la die yg den buat Red Velvet Cupcakes@Kek Cawan Baldu Merah.tibe2 teringin/terpikir nak buat bosan2 ni..haha! erm,rase die bole lah kalo nak makan lapar2 petang ni...ngee~ erm,nak resepi tak kawan2 ..alaa,xpayah la,korg pun da taw kan camne ..haha;p
erm,tape-tape aku ni baik hati orangnye,meh aku share resepi die yer.resepi ni senang jer same macam resepi  orang lain punya ..hehe ^^

Bahan kering : 
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
Bahan basah :
2 biji telur
1/2 cawan minyak ( minyak jagung/sayuran)
1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
1 sudu kecil vanilla essence
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu besar pewarna merah
Cream cheese topping
125 gm cream cheese
1/2 cawan unsalted butter
1/2 cawan gula icing
1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara :
Panaskan oven 180 degree celcius
Ayak bahan kering
pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati (guna mixer, low speed)
Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati.
Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk



haa,camne senang je kan kawan2 .haa,ape lagi bole lah mencuba selepas ni.selamat mencuba kawan-kawan .lot of love from me aynn auniey 



                                                                                                     
ur sincerely,
                                                                                                    Aynn  Auniey 





4 comments: