Sunday, 20 October 2013

zaman kanak-kanak(part 1)

sape masih ingat lagi zaman kenak-kanak korang? haa meh nak mengimbau nostagia belakang balik meh .. zaman dedulu bukan macam zaman sekarang ni ada macam-macam, kitaorang dulu-dulu  tak main playstation, tak main komputer , apatah lagi main pesbuk,twitter semua tu . . zaman tu pun komputer pun tak kenal lagi . .kalau ada komputer pun orang-orang yang kaya je ada sebab harga dia punyalah mahal .. zaman tu kalau korang masih ingat lagi komputer yang besar gedabak punya tu ..

dulu-dulu banyak permainan pemes yang kita orang main..bebudak tahun 80-90an mesti ingatkan permainan apa yang kitaorang main dulu . .haa, bagi yang tak tahu tape meh aku cerita permainan yang pernah kita orang main suatu ketika dulu..



ini namanya main tikam/battle pemadam .sape dapat naikkan pemadam atas pemadam yang lain dia la pemenangnya ..haha. .lepas tu ganjaran atau hadiahnya korang dapat la pemadam dia tu . . masa tu pemadam berlambak-lambak giler simpan dalam pencil case ..selalunya permainan ni main dekat sekolah je,sebab situ ramai kawan so kalo menang dapat la banyak kan ..haha




haa,sape tau ni permainan ape ? tipu lah kalau tak tahu kan..yang ni jenis biasa punya..yang mahal sikit boleh shake-shake punya woo ..kita boleh lawan-lawan digimon lain taw,pastu kalo dia berak korang kena buang la ape lagi..hahaha..




game ni selalunya budak pempuan je selalu main,macam aku ni ..haha ..budak laki tak layan permainan ni ..haha.




haa yang ni yoyo  . budak-budak laki je main..kadang-kadang aku rembat jugak yoyo adik aku main..haha




 zaman dulu pistol ni murah je . .beli pistol dapat peluru percuma ..bunyi dari jauh dah boleh dengar da..hahaha..selalu masa main polis sentri gune ni..haha




haa,yang ni main kad..macam-macam jenis kad ada tapi yang ni paling pemes dulu. .





brick game antara permainan yang wajib ade mase tu. .sape tak de kire loser ..haha




yang ni selalunya budak perempuan je main ..aku dulu fanatik giler bende ni ,macam-macam baju aku ade abagi patung aku tu pakai..hahaha




antara permainan game yang ada dulu-dulu..



main tangkap-tangkap ikan..ikan dengan kail tu ade magnet. .haha..mase
 tu aku ade satu bapak aku belikan ..rase-rase budak-budak sekarang tak layan kot  da permainan macam ni ..haha



yang ni pistol terung..kalau kena orang sakit wooo..peluru dia guna biji terung yang kat atas tu..




yang ni pun selalu guna main polis sentri..bunyi pun kuat jugak woo..




adik aku pengumpul tegar benda alah ni ..banyak giler ..




yang ni paling rare ..selalu paling best main masa time hujan..buat kapal banyak letak kat longkang ..sape jalan dulu die menang.hahhaa




saidina..sape tak pernah main tipu la tu ..haha



selalu main tuju-tuju guli ni dengan budak jantan..penuh guli dalam poket bila menang..haha




main askar-askar ..haha





tiba-tiba teringat arwah nenek ada beli ni satu kat teman ..huhu




haa,yang la paling best main petang-petang dulu ..baling selipar bagi jatuh semua lepas tu tuju orang guna selipar ..hahaha..bila balik selalu kena marah dengan mak sebab hilang sebelah lagi selipar..haha




ini orang panggil main tuju ceper. .kita tuju ceper tu bagi kena ..sape kena tepat dia la menang ..





ni la antara permainan zaman kanak-kanak dulu..sebenarnya banyak lagi nak cerita pasal ni..hehe ..tapi takpe am update dekat next entry lagi k ..tangan dah penat menaip daaa ...btw tq sudi bace entry teman ..see u next entry k..bubye!







p/s: budak-budak zaman sekarang ni kecik-kecik dah ade ipad,ipongpai bagai. .zaman aku dulu nak jumpe komputer pun payah.ishish..tiba-tiba rindu zaman kanak-kanak dulu ,kalau la boleh patah balik kan best..





                                                                                         much ♥♥,
                                                                                      

Tuesday, 8 October 2013

aku,dia & kotak kayu


lama rasanya tak update blog ni .haa harini a.m diberi kesempatan untuk update kali ni .
sebenarnya entry da lame berlapuk da dalam draf cuma tak da masa nak siapkan.entry kali agak sedih sikit so sebelum baca sediakan tisu bortingkek tingkek yer.hihi


      ****************

kisahnye macam ni, dulu masa a.m kecik-kecik zaman sekolah rendah a.m ada seorang kawan tau
name die syuhada .dia ni baik sangat tau ..masa zaman sekolah rendah dulu a.m ni kerap tukar sekolah  darjah satu dengan dua dekat sekolah A ,darjah tiga dengan empat dekat sekolah B pula, tapi darjah lima dengan enam pindah sekolah A balik sebab sekolah B tak best..haha
a.m kenal dengan syuhada ni tak lama pun sekejap je dari mula-mula masuk sekolah darjah satu sampai darjah dua je,sekejap sangat tapi walaupun sekejap tapi kami rapat macam adik beradik .a.m masih ingat lagi time a.m nak pindah sekolah masa  tu ,masa last-last sekolah hujung tahun tu time tu la last a.m jumpa dia lepas tu dah tak jumpa da. masa tu dia sangat sedih masa a.m nak pindah sekolah tu,masa dia ada bagi something kat a.m tapi katanya tak boleh buka sekarang kena buka masa dia  dekat sana nanti . berat hati a.m nak tinggalkan dia .bye syuhada . .


*****************


masa a.m dekat sekolah baru ni a.m tak dapat nak sesuaikan diri dengan sekolah ni, tak tau la kenapa mungkin tak dapat nak sesuaikan diri dengan kawan kot. a.m bagitau la parents a.m cakap a.m taknak sekolah situ, tapi mak a.m pujuk-pujuk a.m cakap " takpe akak ni mula-mula je nanti lama-lama dorang oke la dengan akak" so a.m pun amik la positif pujukan mak a.m walaupun berat .



****************


hari demi hari,minggu demi minggu,bulan demi bulan pun berlalu tiba-tiba satu hari tu a.m ada
 dengar satu sekolah tu kecoh budak-budak cekgu-cekgu dok kata ada seorang budak perempuan kene rogol la itu la ini tapi a.m dengar-dengar macam tu jela kan a.m malas nak amik port sape yang kena kan .lepas a.m balik sekolah haritu mak a.m cakap ada bende nak bagitau a.m satu benda katanya, mak a.m kata kawan lama a.m masa sekolah dulu dah meninggal kena rogol ..Innalillahiwainnalillahirojiun..ya Allah a.m xtau lah nak kata macam mana time tu .. Ya Allah sedihnye a.m masa tu .. terduduk a.m..mak a.m cerita lagi kawan a.m tu kene rogol dengan keadaan menyayat hati, diambil organ dalaman untuk dibuat ilmu hitam.terduduk a.m bila dengar ,ya Allah..
masa tu memang dah kecoh dengan cerita-cerita ilmu hitam ni dalam tahun 98/99 camtu la. 
a.m ingat lagi masa tu mak a.m tak bagi a.m keluar pegi mane-mane pun sebab takut bende jadi benda bukan bukan.tapi tak sangka benda tu meragut kawan a.m sendiri.a.m dapat tau pun dari mak nasib baik
kebetulan time tu ayah pegi rumah lama nak amik surat menyurat kat sana,dari situ la a.m tau yang mangsa adalah kawan a.m...a.m tak sangka masa last sekolah darjah dua tu la a.m last  jumpa dia buat selama-lamanya.sampai sekarang a.m xtau orang yang buat tu da kena tangkap ke belom. .a.m tak de dengar crita pun,a.m harap dia akan dapat hukuman yg setimpal :'( terima kasih wahai sahabat buat segala-galanya..dirimu tiada ganti .Al-Fatihah untukmu sahabat .

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-




ni la kotak kayu yang dihadiahkan syuhada pada a.m suatu masa dulu. sampai sekarang dan bila-bila pun a.m akan simpan. tu la satu-satunya harta atau kenangan  kenangan yang pertama dan terakhir untuk a.m.
a.m akan jaganya sebaik mungkin.





mr yen pun nak posing jugak..bagi kan.hehe




**nota am: walaupun hilangnya seorang kawan namun Allah telah menghadiahkan seorang kawan lagi yang sama namanya jugak pada a.m ..terima kasih ya Allah:')
ku redha dengan pemergianmu wahai sahabat sejati ..Al-Fatihah untukmu sahabat.



                                                                                                     
                                                                                              salam sayang 


                                                                                                                        

Saturday, 28 September 2013

Rindukanlah- Encik mimpi


Ku Benar-Benar Sayang 

Pada Dirimu Oh Kasihku 
Janganlah Engkau Ragu 
Pada Diriku

Dan Ku Berkelana Mencari 
Harapan Yang Kita Impikan.. 
Dari Terbitnya Sang Suria... 
Hingga Tenggelam..

Dan Ku Ingin Cinta Sejatimu 
Dan Ku Ingin Harapan Hatimu 
Oh Janganlah Engkau Bersedih 
Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah.. Hatimu

Rindu-rindukanlah Diriku 
Sepanjang Hari-Harimu 
Sayangku 
Ku Adalah Milikmu 
Sayangku Adalah 
Milikmu Yang Kau Rindu..

Doa-doakanlah Diriku Di Dalam Hatimu 
Di Dalam Nafasmu 
Sepanjang Hari-harimu..


p/s: AM suka dengar lagu ni.tiap2 malam sebelum tidur je mesti dengar..hihi..,melting je rasa dengar EM ni nyanyi ..haa sape yang tak kenal encik mimpi ni sape boleh la tengok kat youtube ye..bye.goodnyte :D

Sunday, 8 September 2013

macaron tak jadi !

waaa sedihnye hati AM malam ni bagai ditusuk tusuk duri uolss . .*chewah ,tak boleh belah kan*
yola mana tak sedihnye uolls tadi AM buat macaroon,percubaan kali nie pun tak berjaya. .cis !! dah berapa kali cuba pun tak tahu la, asyik tak berjaya jer. .sedihnya.. da give up dah nak buat asyik tak jadi jer. .ishh ! buat malu jer dengan kaum adam dorang buat pun jadi,cantik lagi . .ni AM punya dah la hodoh lepas tu leper pulak tu,ishh buat malu jer ..haha ..korang nak tengok ker gambar macaroon leper tu ishh tak payah la lawa sangat hahaha !    


                                                                             . 

                                                                             .

                                                                             .

                                                                             .

                                                                             .

                                                                             .

                                                                             .

                                                                             .
      
                                                                             .
  
                                                                            .

                                                                            .

                                                                            .

                                                                            .

                                                                            .

                                                                            .

                                                                            .

Taraaaa !! Cakk !!


ni la rupanya macaroon comel  AM . .comel  tak kak ton ..hikhokhikhok;p
macaroon yang xjadi. .ciss ! -.-

okay la,nanti AM cube lagi ,cube lagi sampai jadi nanti dah jadi macaroon yang lawa,cantik,mantap, gebu ala ala cik taa tu nanti AM update lagi naa ..
okay bubye ! see you next entry :D


                                                                                                                            much love ♡ ,


Wednesday, 4 September 2013

melting~

tadi aynn ade tengok video terbaru Em tau ..dia punya suara ya Allah meltingnya ..setiap kali dia upload video dia mesti jatuh cinta punya lah!!haha .. walaupun em penuh dgn misteri kan, xpernah tunjukkan mukanya tapi suara dia tetap hensem ..haha .. oke lah kalau korang nak tengok ni link dia nanti aynn bagi kat bawah...tengok la aynn make sure korang pun mesti jatuh cinta punyalah dekat dia ..hehe ..oke la ..gud nyte !! cau cin cau :D







Sunday, 1 September 2013

la tahzan rezeki ~


"kau x keje lg? kau grad setahun awal dari aku kan.."

"belajar tinggi-tinggi, pakai kete sama je macam aku yang belaja setakat sijil ni.."

"gaji besar tapi aku lagi mewah..ape la kau ni.."

"kau ni bila nak kawin? tengok aku dah masuk anak kedua. kite sebaya kan.."

"aku kawin kemudian dari kau, tapi aku beranak dulu. kau xnak anak ke.."

Biasa tak dengar ayat-ayat di atas?

Mengapa perlu kita bertanya soalan-soalan sebegitu?

Adakah si penjawab tahu apa yang akan terjadi dalam hidup dia?

Siapa tahu masalah di sebalik setiap yang berlaku pada si penjawab?

Mungkin dia sedang menjaga kedua ibu bapanya yang sakit. maka sebab itu dia masih tidak bekerja.

Mungkin dia sedang membantu adik-adiknya meneruskan pelajaran. maka sebab itu dia berkereta dan berbelanja setaraf orang yang sederhana hidupnya walau gajinya jauh lebih tinggi.

Mungkin dia sedang melawan penyakit yang memungkinkan dia tidak mampu beroleh anak, maka sebab itu dia tangguhkan niat untuk memiliki anak.

Buat si penjawab yang menghadapi soalan sebegini, tenanglah. dan jangan bersedih. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia telah mengatur setiap sesuatu dengan bijaksana.

Mungkin kita memiliki rezeki yang sedikit berbanding orang yang memiliki rezeki yang lebih banyak dari kita. Jangan bersedih kerana rezeki itu luas pandangannya. 

Mungkin agak kasar pandangan ini, tapi sebagai manusia, perbandingan juga kadang-kala boleh memberi kekuatan dalam melawan nafsu dan bisikan syaitan terutama bagi orang yang lemah imannya.

Ingatlah, 
mungkin kamu tidak bergaji besar, tapi kamu mungkin memperoleh kebahagiaan yang lebih.
mungkin kamu berkereta sama seperti mereka yang bergaji lebih kecil dari kamu, tapi mungkin kereta kamu tidak banyak mempunyai masalah berbanding kereta mereka.
mungkin kamu lewat mendapat jodoh, tapi mungkin juga hubunganmu dengan jodohmu itu lebih panjang.
mungkin juga kamu lewat mendapat anak, tapi mungkin juga anakmu itu lebih membawa kegembiraan satu hari nanti.

Allah lebihkan seseorang itu di satu bahagian, dan mengurangkan kamu di satu bahagian. Tapi Allah juga melebihkan kamu di satu bahagian lain, dan mengurangi seseorang itu dengan satu bahagian lain. Itulah keadilan Allah yang sering kita lupakan lantaran sering melihat kelebihan orang lain dan melupakan kelebihan yang Allah berikan pada diri sendiri.

Tanamkan dalam minda, Allah itu Maha Adil, dia memberikan kamu apa yang kamu perlukan, bukan apa yang kamu inginkan. Setiap hamba-Nya punyai bahagian masing-masing. 

Di saat kamu di lontarkan soalan sebegini, atau di saat jiwa kamu sendiri yang bertanyakannya, pejamlah matamu..tarik dan hembus nafas perlahan-lahan sehingga kamu beroleh kusyuk lalu sebutlah Allah..Allah.. Insyaallah kamu akan tenang. Jika orang yang bertanya berada di hadapanmu, jawablah Allah lebih mengetahui segala perancangan untuk hambanya.


Thursday, 4 April 2013

under construction






this blogger still under construction. .
please come back later. TQ :)