Sunday, 20 October 2013

zaman kanak-kanak(part 1)

sape masih ingat lagi zaman kenak-kanak korang? haa meh nak mengimbau nostagia belakang balik meh .. zaman dedulu bukan macam zaman sekarang ni ada macam-macam, kitaorang dulu-dulu  tak main playstation, tak main komputer , apatah lagi main pesbuk,twitter semua tu . . zaman tu pun komputer pun tak kenal lagi . .kalau ada komputer pun orang-orang yang kaya je ada sebab harga dia punyalah mahal .. zaman tu kalau korang masih ingat lagi komputer yang besar gedabak punya tu ..

dulu-dulu banyak permainan pemes yang kita orang main..bebudak tahun 80-90an mesti ingatkan permainan apa yang kitaorang main dulu . .haa, bagi yang tak tahu tape meh aku cerita permainan yang pernah kita orang main suatu ketika dulu..



ini namanya main tikam/battle pemadam .sape dapat naikkan pemadam atas pemadam yang lain dia la pemenangnya ..haha. .lepas tu ganjaran atau hadiahnya korang dapat la pemadam dia tu . . masa tu pemadam berlambak-lambak giler simpan dalam pencil case ..selalunya permainan ni main dekat sekolah je,sebab situ ramai kawan so kalo menang dapat la banyak kan ..haha




haa,sape tau ni permainan ape ? tipu lah kalau tak tahu kan..yang ni jenis biasa punya..yang mahal sikit boleh shake-shake punya woo ..kita boleh lawan-lawan digimon lain taw,pastu kalo dia berak korang kena buang la ape lagi..hahaha..




game ni selalunya budak pempuan je selalu main,macam aku ni ..haha ..budak laki tak layan permainan ni ..haha.




haa yang ni yoyo  . budak-budak laki je main..kadang-kadang aku rembat jugak yoyo adik aku main..haha




 zaman dulu pistol ni murah je . .beli pistol dapat peluru percuma ..bunyi dari jauh dah boleh dengar da..hahaha..selalu masa main polis sentri gune ni..haha




haa,yang ni main kad..macam-macam jenis kad ada tapi yang ni paling pemes dulu. .





brick game antara permainan yang wajib ade mase tu. .sape tak de kire loser ..haha




yang ni selalunya budak perempuan je main ..aku dulu fanatik giler bende ni ,macam-macam baju aku ade abagi patung aku tu pakai..hahaha




antara permainan game yang ada dulu-dulu..



main tangkap-tangkap ikan..ikan dengan kail tu ade magnet. .haha..mase
 tu aku ade satu bapak aku belikan ..rase-rase budak-budak sekarang tak layan kot  da permainan macam ni ..haha



yang ni pistol terung..kalau kena orang sakit wooo..peluru dia guna biji terung yang kat atas tu..




yang ni pun selalu guna main polis sentri..bunyi pun kuat jugak woo..




adik aku pengumpul tegar benda alah ni ..banyak giler ..




yang ni paling rare ..selalu paling best main masa time hujan..buat kapal banyak letak kat longkang ..sape jalan dulu die menang.hahhaa




saidina..sape tak pernah main tipu la tu ..haha



selalu main tuju-tuju guli ni dengan budak jantan..penuh guli dalam poket bila menang..haha




main askar-askar ..haha





tiba-tiba teringat arwah nenek ada beli ni satu kat teman ..huhu




haa,yang la paling best main petang-petang dulu ..baling selipar bagi jatuh semua lepas tu tuju orang guna selipar ..hahaha..bila balik selalu kena marah dengan mak sebab hilang sebelah lagi selipar..haha




ini orang panggil main tuju ceper. .kita tuju ceper tu bagi kena ..sape kena tepat dia la menang ..





ni la antara permainan zaman kanak-kanak dulu..sebenarnya banyak lagi nak cerita pasal ni..hehe ..tapi takpe am update dekat next entry lagi k ..tangan dah penat menaip daaa ...btw tq sudi bace entry teman ..see u next entry k..bubye!







p/s: budak-budak zaman sekarang ni kecik-kecik dah ade ipad,ipongpai bagai. .zaman aku dulu nak jumpe komputer pun payah.ishish..tiba-tiba rindu zaman kanak-kanak dulu ,kalau la boleh patah balik kan best..





                                                                                         much ♥♥,
                                                                                      

No comments:

Post a Comment